Bent u geïnteresseerd in de verschillende rechten bij een bedrijfsongeval, bijvoorbeeld omdat u onverhoopt hier zelf slachtoffer van bent geworden? Dan helpt SDW Advocaten u graag verder! Onze letselschadeadvocaten beschikken over uitgebreide kennis en jarenlange ervaring op het gebied van bedrijfsongevallen. Zij kunnen u hier dan ook alle ins en outs over vertellen. Geïnteresseerd? Lees dan onderstaande tekst voor een nadere toelichting.
Wat is een bedrijfsongeval?
Men spreekt van een bedrijfsongeval, ook wel arbeidsongeval, bij een ongeluk dat op de werkvloer plaatsvindt en waarbij een medewerker letsel oploopt. Dit verschilt van een beroepsziekte, waarbij de medewerker thuis komt te zitten door uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden van bedrijfsongelukken zijn:
- Een botsing met een heftruck;
- U valt over losliggende kabels en breekt uw pols;
- U komt klem te zitten tussen een machine en de muur;
- U valt van een laad- en losdock en breekt uw enkel.
Bedrijfsongevallen kunnen variëren in ernst. Daarom is het van belang dat u bij ernstige verwondingen direct 112 belt en het ongeluk meteen bij uw werkgever meldt. Lees hier meer over wat u moet doen bij een bedrijfsongeval.
De verschillende rechten bij een bedrijfsongeval
Maar welke rechten spelen nu eigenlijk een rol wanneer u onverhoopt het slachtoffer wordt van een bedrijfsongeval? Ten eerste, uw werkgever heeft een zorgplicht. Dit betekent dat uw werkgever:
- Verantwoordelijk is voor een veilige werkomgeving;
- Zich maximaal moet inzetten om te voorkomen dat werkomstandigheden leiden tot ziekte of een ongeval;
- U duidelijke instructies moet geven over hoe u veilig werkt;
- Regelmatig moet controleren of u veilig werkt.
Indien niet aan één of meerdere van bovenstaande criteria wordt voldaan en dit leidt tot een bedrijfsongeval is uw werkgever wettelijk aansprakelijk. Deze heeft dan niet aan haar zorgplicht voldaan.
U heeft een juridisch sterke positie. De wet zegt namelijk dat u slechts hoeft aan te tonen tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden schade te hebben opgelopen. Daarna ligt het bewijs volledig op het bordje van de werkgever. Die moet aantonen dat hij/zij zijn/haar zorgplicht is nagekomen.
Vaak is uw werkgever verzekerd tegen letselschade bij arbeidsongevallen. U kunt gerust een schadeclaim bij uw werkgever indienen.
Meer weten over de verschillende rechten bij een bedrijfsongeval?
Heeft u vragen over wat u moet doen na een arbeidsongeval of wilt u direct de hulp van onze specialisten inschakelen? Neem dan gerust contact met ons op! SDW Advocaten staat voor u klaar!
U kunt ons benaderen via het contactformulier of door een mail te sturen naar info@sdwadvocaten.nl. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar op 030 – 242 85 99. Wij helpen u graag verder!