Smartengeld

Vragen of opmerkingen?

Onze letselschadespecialist neemt vrijblijvend telefonisch contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bent u slachtoffer van een ongeluk dan is er ook sprake van immateriële schade. U heeft recht op smartengeld. SDW Advocaten ondersteunt u graag bij het aansprakelijk stellen van de schuldige partij, middels onze jarenlange ervaring en uitgebreide deskundigheid. Bovendien brengen wij samen met u in kaart op welke schadevergoeding u recht heeft. Daarbij spannen wij ons tot het uiterste in om de maximale compensatie te verhalen. Meer weten over smartengeld? Lees dan onderstaande tekst voor een uitgebreide toelichting.

Smartengeld en immateriële schade

Bij immateriële schade is er sprake van schade welke niet direct in geld is uit te drukken, dit wordt ook wel smartengeld genoemd. Het gaat dan vaak om psychisch leed of emotioneel ongemak, waardoor er een grote afname in levensvreugde ontstaat.

Om aanspraak te maken op smartengeld dient er aan één of meerdere van onderstaande criteria voldaan te worden:

 • Fysiek of mentaal letsel als gevolg van een ongeluk;
 • Besmeuring of beschadiging van de reputatie van het slachtoffer. Ook het bewust proberen te beschadigen van iemands goede naam kan reden zijn voor het eisen van smartengeld;
 • Aantasten van de nagedachtenis van een familielid.

Voorbeelden van situaties waarbij smartengeld wordt geëist, zijn onder andere:

 • Een verkeersongeluk waardoor het slachtoffer permanent in een rolstoel terecht komt. Hierdoor kan hij of zij haar werk, hobby’s en andere dagelijkse activiteiten niet meer uitoefenen. Het slachtoffer verliest een groot deel van zijn of haar autonomie.
 • Een arbeidsongeval, door gebrekkige veiligheidsomstandigheden, waardoor een werknemer aan één oog blind raakt. Hierdoor kan hij zijn hobby als motorrijder niet meer uitoefenen.
 • Iemand wordt onterecht beschuldigd van seksuele intimidatie, en verliest hierdoor zijn of haar baan en sociale contacten.
 • Bij een operatie wordt een medische fout gemaakt, waardoor het slachtoffer blijvende schade oploopt.

Bent u slachtoffer van ongeval in het verkeer of op het werk, is er sprake van een mogelijke medische fout of bent u gebeten door een hond, als er een aansprakelijke partij is, kunt u een smartengeldvergoeding vorderen.

Op hoeveel smartengeld heeft u recht?

Het berekenen van immateriële schade is aanzienlijk lastiger dan materiële schade. Materiële schade is namelijk direct in geld uit te drukken, terwijl immateriële schade een subjectieve ervaring van leed betreft. Bovendien kan smartengeld pas berekend worden wanneer duidelijk is of de opgelopen schade permanent of tijdelijk is. Bij de berekening van smartengeld wordt, ondanks de subjectieve aard van immateriële schade, naar de volgende zaken gekeken:

 • De leeftijd van het slachtoffer;
 • De herstel- of geneestijd van het slachtoffer;
 • Is de opgelopen schade permanent of tijdelijk?
 • Is er sprake van in het oog springende, grote littekens?
 • Zijn er veel (ingrijpende) medische behandelingen of operaties nodig geweest voor het herstel van het slachtoffer?
 • Is het slachtoffer geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt geworden?

Over smartengeld hoeft u geen belasting te betalen, aangezien smartengeld niet onder inkomsten gerekend wordt.

Smartengeld en de Smartengeldgids

Al met al is het berekenen van smartengeld dus een lastige opgave. De ANWB heeft daarom de Smartengeldgids in het leven geroepen, als handvat voor het berekenen van immateriële schadevergoeding. In deze gids zijn alle rechterlijke uitspraken op het gebied van smartengeld terug te vinden, welke elk jaar wordt geüpdatet. Bovendien is van elke zaak een korte samenvatting gegeven, zodat inzichtelijk is waarop de uitspraak van de rechter is gebaseerd.

Waarom kiezen voor SDW Advocaten bij het verhalen van smartengeld?

Het is zeer aan te raden om een letselschadespecialist te raadplegen bij het verhalen van smartengeld op de schuldige partij. Een dergelijke deskundige weet niet alleen alle schadeposten duidelijk in kaart te brengen, maar kan u ook helpen bij het verhalen van de schadevergoeding. De advocaten van SDW helpen u dan ook graag hierbij! Samen met u kijken we naar de schade(s) die u heeft opgelopen, en spannen wij ons tot het uiterste in om het maximale bedrag op de schuldige partij te verhalen. SDW Advocaten onderscheidt zich op de volgende punten:

 • Wij zetten alles op alles om uw belang maximaal te behartigen;
 • Wij beschikken over uitgebreide kennis en jarenlange ervaring op het gebied van diverse soorten schades;
 • Wij zijn toegankelijk en laagdrempelig te bereiken;
 • SDW Advocaten zijn helder en communicatief vaardig. Wij denken altijd met u mee en houden rekening met de emotionele, hectische situatie waarin u zich mogelijk begeeft.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over smartengeld, of wilt u direct van onze deskundigheid gebruik maken? Neem dan direct contact met ons op! Wij zijn u graag zo snel mogelijk van dienst!