Arbeidsongevallen
22.03.2022
3 min om te lezen

Voorbeelden van ongelukken op de bouwplaats

De bouwplaats is een gevaarlijke omgeving waar jammer genoeg nog (te) vaak ongelukken voorkomen. In dit artikel wijzen wij u op een aantal voorbeelden van ongelukken op de bouwplaats. Wij krijgen geregeld te maken met cliënten die na een ongeval op de bouwplaats letselschade hebben opgelopen. Als slachtoffer van een ongeluk in de bouw heeft u mogelijkerwijs recht op een schadevergoeding. SDW Advocaten helpt u graag bij de aansprakelijkheidsprocedure. Dus, wilt u meer weten over wat voor ongelukken er op de bouwplaats plaatsvinden? Lees dan onderstaand artikel voor een nadere toelichting.

Ongelukken op de bouwplaats

Het Centraal Bureau voor de Statistiek brengt al jaren het aantal arbeidsongevallen per sector in kaart. De bouwsector scoort erg hoog in dit ‘klassement’. Maar over wat voor ongelukken hebben we het dan? Wij zetten deze voor u op een rij:

  • Geraakt door een vallend voorwerp, bijvoorbeeld planken of andere bouwmaterialen.
  • Vallen van grote hoogtes. Bij een val van minimaal 2 à 3 keer de eigen lichaamslengte spreekt men van een grote hoogte. Dit neemt natuurlijk niet weg dat u ook letselschade kan oplopen wanneer u van een lagere hoogte valt.
  • Beknelling door een machine. Bij dit type ongeval raakt iemand bekneld tussen een machine en een ander object, bijvoorbeeld de muur. Dit ongeluk kan met diverse machines voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtlift, vorkheftruck of hijskraan. Iemand kan ook in de machine zelf bekneld raken.
  • Verstappen, uitglijden of struikelen. Wanneer de veiligheidsmaatregelen op een bouwplaats onvoldoende op orde zijn, neemt het risico op struikelen, uitglijden of verstappen toe.
  • Vertillen of verdraaien. In de bouw vindt vanzelfsprekend het nodige tilwerk plaats. Een overbelasting van de rug of een verkeerde beweging is daarom zo gemaakt.

Ongelukken op de bouwplaats voorkomen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Hoewel er meestal diverse veiligheidsmaatregelen op de bouw worden genomen, vinden er nog steeds schrikbarend veel ongevallen plaats. Ongevallen die mogelijkerwijs voorkomen konden worden. Bovendien hebben werkgevers in de bouw een zeer strenge zorgplicht. Daarom staat u als slachtoffer van een ongeluk op de bouwplaats doorgaans sterk in uw recht.

Maar hoe kunnen ongelukken op de bouwplaats dan voorkomen worden? De werkgever kan onder andere de volgende maatregelen nemen:

  • Heldere, duidelijke instructies over werkveiligheid. Dit is zeker van belang voor nieuwe, jonge werknemers.
  • Meer toezicht op de bouwplaats.
  • (Meer) investeren in beschermingsmiddelen.

Een schadeclaim indienen bij ongeluk op de bouwplaats

Bent u onverhoopt tóch slachtoffer geworden van een ongeluk op de bouwplaats? Dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Zoals eerder genoemd: uw werkgever heeft een strenge zorgplicht, dus u staat doorgaans sterk in uw recht.

Laat SDW Advocaten u bijstaan in de aansprakelijkheidsprocedure. Wij gaan graag voor u aan de slag om de schadeposten in kaart te brengen en ondersteunen u in het gehele proces.

Vragen of opmerkingen over ongelukken op de bouwplaats?

Heeft u vragen of opmerkingen over gevaarlijke situaties op de bouwplaats en de aansprakelijkheid bij ongelukken? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via het contactformulier of door een mail te sturen naar info@sdwadvocaten.nl. Uiteraard kunt u ons ook bellen, via 030 – 242 85 99. Wij helpen u graag verder!