Verkeersongevallen
24.03.2023
2 min om te lezen

Mogelijk hoogste smartengeldvergoeding ooit in Nederland na een aanrijding met voetganger

Op 11 november 2020 zijn twee vrouwen al wandelend op de dijk in het donker aangereden door een auto. De wandelaars hadden zelf reflecterende hesjes aan  met nog extra verlichting voor- en achterop. De auto hoorde zij aankomen rijden en de wandelaars zijn achter elkaar gaan lopen. Helaas heeft de automobilist de wandelaars niet gezien en beiden hebben ten gevolge van de aanrijding letsel opgelopen. Eén van de wandelaar wordt bijgestaan door de ervaren letselschade advocaat (Utrecht),  de heer mr. M. (Merlijn) Treur LSA. Zij heeft zeer ernstig letsel opgelopen en is volledig afhankelijk van anderen. 

Uit technisch onderzoek van de politie blijkt  volgens het Openbaar Ministerie dat de automobilist onvoldoende rechts reed op de weg, 70 a 75 km per uur reed terwijl 60 is toegestaan en vlak voor en/ of tijdens de aanrijding op zijn telefoon bezig was. De automobilist geeft aan dat hij de wandelaars niet heeft zien lopen.

Op 23 maart 2023 vond de strafzaak plaats voor de Rechtbank Midden-Nederland waarbij alle stoeltjes werden bezet door onder meer familie, vrienden en pers. Het was een zeer emotionele middag voor alle betrokkenen. Een slachtofferverklaring werd voorgelezen.

De eis van het Openbaar Ministerie is 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en 2 jaar rij ontzegging.  Volgens de wet kan smartengeld na aanrijding worden gevorderd. Zoals uitgebreid toegelicht in de media wordt een smartengeldvergoeding van € 275.000,- van de verdachte gevorderd. Indien de rechter hier in meegaat dan is dit de hoogste smartengeldvergoeding na een aanrijding die ooit in Nederland is opgelegd. De schade wordt eveneens verhaald op de verzekeraar van de automobilist. Het slachtoffer kan uiteraard niet twee keer dezelfde schade vergoed krijgen.

Op 6 april 2023 volgt de uitspraak. Wordt vervolgd.

 

mr. M. (Merlijn) Treur

Letselschadeadvocaat