Algemeen
28.01.2021
2 min om te lezen

Verhalen smartengeld in de strafzaak na gijzelingsdrama 1 maart 2020

Op 1 maart 2020 hebben twee bewoners van de TBS kliniek De Kijvelanden onder meer geschoten met wat achteraf bleek een gaspistool op diverse medewerkers van de kliniek. Een medewerker werd gegijzeld en uiteindelijk hebben de bewoners de benen genomen en zijn in een gereed staande taxi gestapt. Het is niet vaak in Nederland gebeurd dat er in een TBS kliniek een gijzeling heeft plaatsgevonden met dermate ernstige gevolgen.

De politie zette de achtervolging in en wist de bewoners uiteindelijk te achterhalen. Dit mondde uit in een vuurgevecht, waarbij één van de bewoners uiteindelijk om het leven kwam. De andere bewoner is aangehouden en vervolgd. Ook de vriendin die de spullen heeft binnengesmokkeld moest voorkomen.  De inhoudelijke behandeling vond op 22 januari 2021 plaats.

Het gijzelingsdrama heeft voor diverse medewerkers van De Kijvelanden grote (psychische)  gevolgen gehad.  Helaas zijn niet alle slachtoffers er nog bovenop en ondervinden zij nog dagelijks de gevolgen van het ernstige incident.

Alle slachtoffers hebben van de wettelijke mogelijkheid gebruik gemaakt om de schade te vorderen in de strafzaak. Veelal werkt de advocaat op grond van gefinancierde rechtsbijstand. Mocht het een rechtsbijstandsverzekering hebben afgesloten dan dient afhankelijk van de polis de rechtsbijstandsverzekering deze kosten te voldoen. Kortom, het loont zeker als slachtoffer om juridische hulp in te schakelen om uw recht te verhalen. Vaak zijn er ook nog andere mogelijkheden om de schade te verhalen.

Niet alleen uw schade maar u kunt ook begeleiding ontvangen bij het opstellen van een eventuele slachtofferverklaring die u dan wel de advocaat of officier kan voorlezen in de strafzaak.

De eis van de officier jegens de hoofdverdachte:

12 jaar gevangenisstraf met aansluitend TBS met dwangverpleging

Op 12 februari 2021 zal de rechtbank Rotterdam uitspraak doen over de straf en hoogte van de vergoeding.

Wordt vervolgd.