Schadevergoeding
16.05.2022
3 min om te lezen

Onberekenbaar gedrag dier

Wilt u meer weten over hoe het onberekenbare gedrag van een dier tot letselschade kan leiden? Lees dan zeker dit artikel. Wij van SDW Advocaten vertellen u graag meer over de onvoorspelbare manieren waarop dieren zich kunnen gedragen en mogelijk letselschade kunnen aanrichten. Als letselschadespecialist krijgen wij met regelmaat te maken met slachtoffers van letselschade door dieren. Wilt u hier meer over weten? Lees dan gerust verder voor een nadere toelichting.

 

Onberekenbaar gedrag van dieren

Er zijn vele manieren waarop een dier zich onvoorspelbaar kan gedragen. Dat kan van alles zijn:

  • Een hond die iemand bijt
  • Een paard dat iemand schopt
  • Een kat die iemand krabt

Aansprakelijkheid bij letselschade door gedrag van dieren

In de meeste gevallen is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor het gedrag van zijn huisdier. Dit komt doordat dieren onvoorspelbaar zijn en hun daden niet altijd kunnen worden voorzien of beheerst. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Als het dier geprovoceerd werd, of als de persoon die gewond raakte de risico’s ervan kende en toch verkoos met het dier om te gaan (zoals door paard te rijden), dan kan de eigenaar niet helemaal verantwoordelijk gesteld worden.

Ongeacht wie schuld heeft, als een dier zich onverantwoord gedraagt veroorzaakt dat vaak ernstige verwondingen of zelfs het overlijden van een persoon. Daarom is het zeer belangrijk dat men voorzorgsmaatregelen neemt wanneer men in de buurt van dieren is, zelfs als ze tam en ongevaarlijk lijken.

Aansprakelijkheid voor lichamelijk letsel veroorzaakt door dieren kan een ingewikkelde zaak zijn. Afhankelijk van de omstandigheden kan de aansprakelijkheid berusten bij de eigenaar van het dier, bij de persoon die gewond raakte, of bij beiden.

Als iemand door een dier gewond raakt, kan de eigenaar aansprakelijk gesteld worden als het letsel te wijten is aan nalatigheid in het controleren van of het toezicht houden op het dier. Bijvoorbeeld, als een hond uit de tuin ontsnapt en een buurman bijt, kun de eigenaar aansprakelijk gesteld worden voor de verwondingen van het slachtoffer. Evenzo, als iemand weet dat een hond agressief is maar geen maatregelen neemt om deze onder controle te houden, kan men aansprakelijk gesteld worden als de hond iemand verwondt.

Letselschade (en aansprakelijkheid) voorkomen

De beste manier om aansprakelijkheid voor lichamelijk letsel veroorzaakt door een dier te vermijden is voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het letsel in de eerste plaats optreedt. Als u een dier bezit, zorg er dan voor dat het altijd goed afgericht is en onder toezicht staat. Als u in de buurt bent van dieren die u niet bezit, wees dan voorzichtig en u bewust van hun mogelijkheden om letsel toe te brengen.

Er zijn een paar uitzonderingen op deze algemene regel van aansprakelijkheid. Eén daarvan is als u op verboden terrein was toen u door het dier gewond raakte. In de meeste gevallen zijn landeigenaren niet aansprakelijk voor verwondingen die door onbevoegden worden opgelopen (met enkele uitzonderingen voor gevaarlijke omstandigheden op het eigendom). Een andere uitzondering is als het slachtoffer het dier uitlokte om hem of haar aan te vallen – bijvoorbeeld door het te plagen of te kwellen.

Als u door een dier gewond bent geraakt, zijn er een paar dingen die u zo snel mogelijk na het incident moet doen:

  • Medische hulp zoeken voor eventuele verwondingen
  • Contactgegevens van getuigen verzamelen
  • Alle bewijzen van wat er gebeurd is bewaren (bv. foto’s van verwondingen). Dit helpt als bewijsvoering wanneer u besluit een rechtsvordering tegen de verantwoordelijke partij in te stellen.

Vragen of opmerkingen?

Bent u gewond geraakt als gevolg van het gedrag van een dier van een ander? U kunt dan recht hebben op een schadevergoeding. SDW Advocaten kan u hierbij helpen. Wij hebben ruime ervaring en zetten alles op alles om onze cliënten het maximum bedrag te bezorgen waarop ze recht hebben. Bel ons vandaag nog, ook voor andere vragen of opmerkingen!

U kunt ons benaderen via ons contactformulier. Ook kunt u ons een email sturen op info@sdwadvocaten.nl of bellen op 030 – 242 85 91. Wij staan voor u klaar!