Algemeen
11.08.2015
1 min om te lezen

Elke verkeersdode ‘kost’ 2,6 miljoen euro

Het lijkt misschien een beetje cru, maar (bijna) alles is uit te drukken in geld. Dus is het ook mogelijk om uit te rekenen wat de kosten zijn van verkeersslachtoffers. Zo kost een dodelijk slachtoffer blijkbaar 2,6 miljoen euro en een gewonde ‘slechts’ 281.000 euro.

Dit onderzoek is uitgevoerd door de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) en ze hebben daarbij gekeken naar alle kosten die bij een verkeersongeluk komen kijken. Denk daarna niet alleen aan de schade aan voertuigen en omgeving, maar ook aan het salaris van agenten en andere hulpverleners. Ook is er gekeken naar het ‘menselijk kapitaal’ oftewel de gemiste belastinginkomsten voor het werk dat de gewonde of overleden slachtoffers niet meer kunnen doen en voor de producten die ze niet meer kopen.

Voor het onderzoek heeft SWOV gekeken naar de kosten van 2009 en die waren in totaal 12,5 miljard euro. Geen kattenpis zeg maar. Door deze kosten duidelijk in kaart te brengen is het voor de overheid ook gemakkelijker geworden om te besluiten om ergens een rotonde of andere veiligheidsmaatregel te nemen. Enkele miljoenen investeren in een gevaarlijk kruispunt waar regelmatig dodelijk slachtoffers vallen is zo snel ‘terugverdiend’.

Bron: autoblog.nl