Algemeen
14.01.2022
4 min om te lezen

Doorrijden na aanrijding, wat nu?

Bent u slachtoffer geworden van een aanrijding en is de tegenpartij hierna doorgereden? En wilt u weten hoe u de schade op deze persoon verhaalt? SDW Advocaten helpt u graag verder! Als letselschadespecialist werken wij vaak met slachtoffers van aanrijdingen. Dankzij onze jarenlange ervaring en uitgebreide kennis hebben wij vele cliënten al weten te ondersteunen. Dus, wilt u meer weten over wat te doen bij doorrijden na een aanrijding? Lees dan onderstaande tekst voor een nadere toelichting.

Doorrijden na een aanrijding

In artikel 7 van de Wegenverkeerswet is het strafbaar gesteld om na een aanrijding door te rijden. Dit geldt zowel voor ongevallen waarbij schade aan personen als schade aan eigendommen wordt veroorzaakt. Zelfs wanneer iemand een prullenbak raakt en deze beschadigt, kan het strafbaar zijn om door te rijden. De persoon heeft dan nog wel de mogelijkheid om zichzelf te melden bij de politie. Als de dader binnen 12 uur inziet dat hij een fout heeft gemaakt, dan kan hij zich nog melden bij de politie. Binnen deze 12 uur wordt hij niet vervolgd voor het doorrijden na een aanrijding. Helaas gebeurt het nog regelmatig dat aanrichters de plaats van het ongeval verlaten en doorrijden na de aanrijding zonder gegevens achter te laten. Dit wordt vaak gedaan om dat ze niet verzekerd zijn.

Letselschade claimen bij doorrijden na aanrijding

Om aanspraak te kunnen maken op letselschadevergoeding, moet u iemand aansprakelijk kunnen stellen. Maar wat als de veroorzakers doorrijden na de aanrijding en u in een hulpeloze toestand wordt achtergelaten? Of als u als fietser bent aangereden en de aanrichters doorrijden na de aanrijding? Het kan dan zo zijn dat u niet in staat bent geweest om het kenteken te noteren of de bestuurder van de auto te identificeren. De dader blijft dan helaas onbekend.

Toch kunt u een volledige letselschadevergoeding krijgen, ook wanneer de dader onbekend is. Hiervoor bestaat het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is er voor slachtoffers van schade veroorzaakt door een onbekende of onverzekerde dader. Het fonds biedt dus een uitkomst voor als de aanrichters doorrijden na een aanrijding. Dit is erg prettig, omdat de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Kosten of gemiste inkomsten kunnen bijvoorbeeld ontstaan in de volgde situaties:

 • U raakt tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt.
 • De kosten voor huishoudelijke hulp en tuinonderhoud, omdat u deze niet meer zelf kunt uitvoeren.
 • Een opleiding die u niet meer kunt afronden of waar u vertraging in oploopt.
 • Vervoerskosten die u moet maken om bij de fysiotherapeut of het revalidatiecentrum te komen.

Bovenstaande voorbeelden gaat over materiële schade. Maar ook de immateriële schade moet in de vergoeding meegenomen worden. Deze immateriële schade ziet bijvoorbeeld op emotionele schade. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Schaamte over littekens als gevolg van het ongeluk.
 • Verdriet omdat u niet langer in staat bent uw hobby’s te beoefenen.
 • Trauma’s, een depressie of angstgevoelens.
 • Het wegvallen van uw sociale contacten.

Schadevergoeding bij doorrijden na aanrijding, wat moet ik doen?

Het waarborgfonds stelt een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u dus ook een vergoeding krijgen als de identiteit van de dader onbekend is. Het Waarborgfonds Motorverkeer stelt dat u:

 • Een harde eis van het Waarborgfonds is dat u binnen 14 dagen aangifte doet bij de politie. Mocht u buiten deze termijn aangifte doen dan vergoedt het Waarborgfonds in beginsel uw schade niet.
 • U moet verder alles geprobeerd hebben om de identiteit van de dader te achterhalen (doen van buurtonderzoek bijvoorbeeld, aanbellen, advertentie plaatsen)
 • De situatie zorgvuldig documenteert. Dit kan door bijvoorbeeld de situatie te fotograferen, getuigen te zoeken en klachten en medische kosten op te schrijven.
 • Een verklaring van een getuige is noodzakelijk om uw stelling te onderbouwen dat de aanrijding is veroorzaakt door een motorvoertuig.

Doorrijden na aanrijding, laat SDW Advocaten u helpen

Laat SDW Advocaten u helpen met uw letselschadevergoeding verhalen! Wij zetten alles op alles om de maximale schadevergoeding te realiseren. Samen met u documenteren we alle belangrijke zaken. Indien de identiteit van de dader onbekend blijft, dienen we de schadevergoeding in bij het Waarborgfonds. Zo behartigen wij uw belang maximaal!

Meer weten over doorrijden na een aanrijding?

Heeft u nog vragen of opmerkingen wat betreft doorrijden na een aanrijding? Neem dan zeker contact met ons op. U kunt ons bereiken via het contactformulier, of door een mail te sturen naar info@sdwadvocaten.nl. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar, namelijk op 0302428599. Wij helpen u graag verder!