Onze cliënten beoordelen ons met een 
4.1
 uit de 5 sterren
Algemeen
14.01.2022
3 min om te lezen

Doorrijden na aanrijding, wat nu?

Bent u slachtoffer geworden van een aanrijding, en is de tegenpartij hierna doorgereden? En wilt u weten hoe u de schade op deze persoon verhaalt? SDW Advocaten helpt u graag verder! Als letselschadespecialist werken wij vaak met slachtoffers van aanrijdingen. Dankzij onze jarenlange ervaring en uitgebreide kennis hebben wij vele cliënten al weten te ondersteunen. Dus, wilt u meer weten over wat te doen bij doorrijden na een aanrijding? Lees dan onderstaande tekst voor een nadere toelichting.

Doorrijden na een aanrijding

Volgens Artikel 7 van de Wegenverkeerswet is het strafbaar om door te rijden na een aanrijding. Dit geldt zowel voor ongelukken met fysieke schade aan personen als schade aan eigendommen. Zelfs wanneer iemand een prullenbak kapotrijdt en daarna doorrijdt, pleegt hij of zij een strafbaar feit. Wanneer er slechts van blikschade sprake is, kan de dader zich binnen 12 uur op het politiebureau melden zonder hiervoor vervolgd te worden. Helaas gebeurt het nog regelmatig dat aanrichters van verkeersongevallen doorrijden zonder gegevens achter te laten, en zich hierna niet op eigen initiatief melden. Meestal doet de dader dit omdat hij of zij niet verzekerd is.

Letselschade claimen bij doorrijden na aanrijding

Om een letselschadevergoeding te krijgen, moet u iemand aansprakelijk kunnen stellen. Maar hoe verhaalt u deze schade op de veroorzaker van een aanrijding, indien deze persoon zich direct uit de voeten maakt? Het kan zijn dat u, in de hectiek van de situatie, niet in staat bent geweest om het kenteken te noteren. De dader blijft dan helaas onbekend.

Toch kunt u een volledige letselschadevergoeding krijgen, wanneer de dader onbekend is. Hiervoor is het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Dit fonds is er voor slachtoffers van schade veroorzaakt door een onbekende of onverzekerde dader. Erg prettig, want de kostenposten kunnen flink oplopen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • U raakt tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt.
  • De kosten van huishoudelijke hulp en tuinonderhoud, omdat u deze niet meer zelf kunt uitvoeren.
  • Een opleiding die u niet meer kunt afronden.
  • Vervoerskosten die u moet maken om bij de fysiotherapeut of het revalidatiecentrum te komen.

Bovenstaande voorbeelden zijn materieel van aard. Maar de emotionele schade, ook wel immateriële schade, dient ook in de vergoeding te worden opgenomen. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

  • Schaamte over littekens als gevolg van het ongeluk.
  • Verdriet omdat u uw hobby’s niet meer kunt beoefenen.
  • Trauma’s, een depressie of angstgevoelens.
  • Het wegvallen van uw sociale contacten.

Schadevergoeding bij doorrijden na aanrijding, wat moet ik doen?

U kunt aanspraak maken op een letselschadevergoeding, ook al is de identiteit van de dader onbekend. Het Waarborgfonds Motorverkeer stelt dat u:

  • Alles geprobeerd moet hebben om de identiteit van de dader te achterhalen, bijvoorbeeld door de politie te bellen en aangifte te doen.
  • Daadwerkelijk geen gegevens van de dader heeft kunnen achterhalen.
  • De situatie accuraat documenteert, door de situatie te fotograferen, getuigen te zoeken en klachten en medische kosten op te schrijven.
  • Een verklaring van een getuige is noodzakelijk om uw stelling te onderbouwen dat de aanrijding is veroorzaakt door een motorvoertuig.

Doorrijden na aanrijding, laat SDW Advocaten u helpen

Laat SDW Advocaten u helpen met uw letselschadevergoeding verhalen! Wij zetten alles op alles om de maximale schadevergoeding te realiseren. Samen met u documenteren we alle belangrijke zaken en dienen we, indien de identiteit van de dader onbekend blijft, de schadevergoeding in bij het Waarborgfonds. Zo behartigen wij uw belang maximaal!

Meer weten over doorrijden na een aanrijding?

Heeft u nog vragen of opmerkingen voor ons? Neem dan zeker contact met ons op. U kunt ons bereiken via het contactformulier, of door een mail te sturen naar info@sdwadvocaten.nl. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar, namelijk op 030 242 85 91. Wij helpen u graag verder!