Algemeen
08.11.2021
3 min om te lezen

De vijf meest voorkomende oorzaken van ongevallen met voetgangers

Bent u benieuwd wat de meest voorkomende oorzaken van ongevallen met voetgangers zijn? SDW Advocaten zet de vijf oorzaken die wij het vaakst terugzien voor u op een rij. Wij zijn namelijk dé expert op het gebied van verschillende soorten letselschade, en krijgen regelmatig te maken met voetgangersongevallen. Dus, wilt u meer weten over de meest voorkomende oorzaken van ongevallen met voetgangers? Lees dan verder voor een nadere toelichting.

Wat is een ongeval met een voetganger?

Bij een voetgangersongeval spreekt men alleen van een verkeersongeval wanneer hier een rijdend voertuig bij betrokken is. Hier vallen onder andere auto’s, brom– en motorfietsen onder. Bij een botsing van een gemotoriseerd voertuig met een voetganger wordt de kracht van de botsing grotendeels overgedragen op het lichaam van de voetganger. Dat maakt een minimum snelheid van 30 kilometer per uur al enorm gevaarlijk bij botsingen met voetgangers. Bij een botssnelheid lager dan 30 kilometer per uur is de kans op overleving vaak groter.

De vijf meest voorkomende oorzaken van voetgangersongevallen

Bij SDW Advocaten krijgen wij regelmatig te maken met slachtoffers van een voetgangersongeval. Wij zien daarbij doorgaans de volgende oorzaken in het verkeer:

 

  1. Te hard rijden

Bestuurders van een gemotoriseerd voertuig die te hard rijden, zijn verreweg de grootste oorzaak van ongevallen met voetgangers. Zo zien we dat de meeste aanrijdingen met voetgangers binnen de bebouwde kom plaatsvinden, waarbij de maximale snelheid van 30 of 50 kilometer per uur overschreden wordt. Door diverse onvoorspelbaarheden in het verkeer, bijvoorbeeld een overstekend kind of een plots afslaande fietser, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

 

  1. Afleiding

Er zijn verschillende afleidingen die de kans op verkeersongevallen met voetgangers vergroten. Denk bijvoorbeeld aan oorzaken als:

  • Het gebruik van de smartphone tijdens het rijden of lopen;
  • Het wisselen van radiostation;
  • Eten of drinken tijdens het rijden of lopen;
  • Uw haar kammen, iets in het dashboard zoeken of uw make-up opdoen.

Vanzelfsprekend heeft iemand minder aandacht voor het verkeer wanneer hij of zij met iets anders bezig is. Het is dan ook zeer belangrijk om bij deelname aan het verkeer te allen tijde de aandacht bij de verkeerssituatie te houden.

 

  1. Geen voorrang verlenen

Sommige bestuurders overtreden met opzet de verkeersregels, bijvoorbeeld omdat ze haast hebben of deze regels niet belangrijk achten. Maar er zijn ook verkeersdeelnemers die de afspraken in het verkeer niet goed genoeg kennen, waardoor ze een gevaar vormen voor voetgangers. Zij verlenen bijvoorbeeld geen voorrang aan voetgangers en zijn zo de oorzaak van een verkeersongeval.

 

  1. Te lang achteruit kijken

Natuurlijk is het belangrijk dat u het verkeer achter u in de gaten houdt. Echter, wij zien vaak ongelukken met het verkeer aan de voorkant van de auto ontstaan doordat de bestuurder langdurig achterom kijkt. Het is daarom beter om regelmatig kort in de spiegels te kijken om de situatie achter de auto in de gaten te houden.

 

  1. Alcohol- of drugsgebruik

Ten slotte, een veelvoorkomende oorzaak van ongevallen met voetgangers is alcohol- of drugsgebruik. Dit geldt zowel voor bestuurders als voor voetgangers. Wanneer u alcohol of drugs heeft gebruikt, vermindert uw reactie- en waarnemingsvermogen. Daardoor wordt de kans op een verkeersongeluk groter. Helaas kruipen nog steeds veel mensen achter het stuur nadat ze gedronken hebben.

Meer weten over de meest voorkomende oorzaken van ongevallen met voetgangers?

Een ongeluk blijft in een klein hoekje zitten, en kan dus altijd gebeuren. Maar wanneer u bovenstaande situaties probeert te voorkomen, wordt de kans op een verkeersongeval aanzienlijk kleiner.

Wilt u meer weten over de meest voorkomende oorzaken van ongevallen met voetgangers? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier, of stuur een email naar info@sdwadvocaten.nl. Ook kunt u ons bellen op 030 308 0474. Wij helpen u graag verder!