fbpx
Direct letselschade aanmelden

Waarom is het zo belangrijk om getuigen te verzamelen bij een verkeersongeval?

Bent u betrokken geweest bij een verkeersongeval? Dan is het zeer belangrijk om zo veel mogelijk bewijs te verzamelen. Getuigen en ander bewijsmateriaal speelt namelijk een cruciale rol in het proces waarin bepaalt wordt of u recht heeft op een schadevergoeding of niet. Er moet namelijk kunnen worden vastgesteld hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en of er eventueel verkeersfouten gemaakt zijn. In dit artikel vertellen wij dan ook graag meer over het belang van getuigen. Lees dus snel verder!

Het belang van een getuigenverklaring

Zoals gezegd spelen getuigen vaak een belangrijke rol in het proces waarin bepaalt wordt welke partij verantwoordelijk is voor het verkeersongeval. Daarmee hebben getuigen dus ook invloed op het vaststellen van een eventuele schadevergoeding.

In sommige gevallen is het op basis van het beschikbare bewijs onduidelijk welke partij aansprakelijk is voor de geleden schade als gevolg van het verkeersongeval. Een of meerdere getuigenverklaring(en) kunnen dan de doorslag geven.

Mocht het zo zijn dat er meerdere getuigenverklaringen zijn afgenomen op de plek van het verkeersongeval en dat deze getuigen elkaar (deels) tegenspreken. Dan moeten deze onder ede voor de rechter verschijnen om te getuigen. Vervolgens geeft de rechter uitsluitsel over de geloofwaardigheid van de getuigen.

Hoe ziet een getuigenverklaring eruit?

Een getuigenverklaring heeft als doel om direct na een verkeersongeval de contactgegevens en beschrijving van de situatie vast te leggen van verschillende getuigen. Hiermee voorkomt u dat getuigen of uzelf belangrijke details vergeten. Een getuigenverklaring bevat dan ook vaak de volgende informatie:

  • Contactgegevens van getuige
  • Datum, tijd en plaats van het verkeersongeval
  • Positie vanaf waar de getuige het ongeval heeft zien gebeuren
  • De relatie tussen de betrokkenen en de getuige
  • Een gedetailleerde beschrijving van het ongeval

De beschrijving van het ongeval

Een beschrijving van het ongeval van een getuige is vaak zeer waardevol. Door de juiste vragen te stellen zorgt u ervoor dat de beschrijving zo gedetailleerd en compleet mogelijk is. Hanteer dan ook de onderstaande vragen wanneer u een getuige vraagt het verkeersongeval voor u te beschrijven.

  • Hoe hard werd er gereden?
  • Werd er richting aangegeven?
  • Waar bevonden de voertuigen zich?
  • Werd er van rijbaan gewisseld?
  • Onder welke weersomstandigheden vond het verkeersongeval plaats?

Zorg er uiteraard voor dat uw getuige de verklaring tot slot ondertekend met zijn of haar handtekening.

Mag u zelf een getuigenverklaring afnemen?

Ja, dit mag. Daarnaast mag ook iedereen die het verkeersongeval heeft zien gebeuren getuigen. Dus ook een vriend(in), collega of familielid. Daarnaast mogen ook inzittenden een getuigenverklaring invullen.

Let op: een verklaring van een onbekende getuige weegt vaak zwaarder dan een verklaring van een bekende van u.

Vragen of opmerkingen over het belang van getuigen bij een verkeersongeval?

Bent u het slachtoffer geworden van een verkeersongeval en wilt u direct geholpen worden bij het afnemen van verklaringen? Of heeft u andere vragen of opmerkingen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen! Wij helpen u graag verder met een persoonlijk advies!